כל מחלות הנפש, כך מסביר אליעד כהן, נובעות ממילה אחת בלבד: אמונה. כל אדם נושא בתוכו פוטנציאל לכל מחלות הנפש הקיימות, אך אצל אלו שמאובחנים כסובלים ממחלת נפש, ההפרעה מתבטאת בצורה חזקה וברורה יותר. לדוגמה, אם אדם מבצע רצח, ברור לכולם שהוא עושה מעשה פסול. אך אם חייל הורג במסגרת תפקידו, יש נטייה לקבל זאת אחרת. למעשה, אפילו הריגת חרק, או קריעת נייר, הן צורות מסוימות של אלימות. ההבדל הוא רק במינונים ובאופן שבו האלימות באה לידי ביטוי.
מדוע האמונה היא שורש מחלות הנפש?
אליעד מסביר שהשורש של כל הפרעה נפשית הוא בכך שהאדם מאמין בדברים שאינם בהכרח נכונים. בבתי חולים פסיכיאטריים, למשל, אנשים נמצאים שם רק בגלל שיש להם אמונות שגויות. הם מאמינים שמה שהם חושבים הוא נכון, אבל אין לכך קשר למציאות. אילו היו מבינים שהמחשבות שלהם הן שקריות, לא היו נחשבים למשוגעים. הוא מדגיש שאמונה ואמת הן ניגודים מוחלטים, אם אדם יודע בוודאות משהו, זו אמת ולא אמונה. אמונה, לעומת זאת, קשורה תמיד לחוסר ודאות, ולכן היא שקר.
כיצד האמונה גורמת לסבל נפשי כמו דיכאון וחרדה?
אליעד כהן מביא כדוגמה אדם שסובל מדיכאון. אם אותו אדם היה מבין בצורה ברורה וודאית מהי משמעות החיים, למה הוא חי, האם יש אלוהים ומה מטרת הבריאה, לא הייתה לו שום סיבה לדיכאון או חרדה. אך ברגע שהאדם אינו בטוח בדברים הללו ומאמין בתפיסות מעוותות, הוא נכנס לפחד ולחרדה. מכאן שגם המושג "חרדים" נובע מהאמונה שמכניסה את האדם לחרדה. אליעד מדגיש שכל אדם בעולם, ללא יוצא מן הכלל, סובל מחרדות במידה זו או אחרת, בגלל האמונה השקרית שלו בתפיסת מציאות לא נכונה.
מה ההבדל בין אמונה להבנה אמיתית?
אליעד מבחין בין אמונה לבין הבנה אמיתית בכך שאמונה היא תמיד תפיסת מציאות מעוותת, המבוססת על הנחות שגויות ופירושים לא נכונים. לעומת זאת, הבנה אמיתית היא ידיעה וודאית של המציאות כפי שהיא. הוא מביא את הדוגמה של אדם שחולם חלום: בזמן החלום הוא בטוח שמה שהוא חווה הוא אמיתי לגמרי. האדם סומך על "הקול הפנימי" שלו, שלמעשה מטעה אותו, משום שהחלום כולו מבוסס על אמונה בלבד. האדם חי בתחושה שמשהו קורה, אבל בעצם הוא רק מאמין שהוא קורה, בלי לדעת זאת בוודאות.
האם הדת והקבלה מבוססות על אמונה שקרית?
אליעד כהן מתייחס גם לנושא של הדת והקבלה. הוא אומר שגם ביהדות ובקבלה נטען שהכל אחד, בדומה למה שהוא מלמד. ההבדל הוא שהדת והקבלה מבוססות על אמונה ולא על הבנה אמיתית. לו היו מבינים באמת את האחדות של המציאות, לא היו זקוקים למצוות או הבחנות בין ימים שונים כמו יום כיפור וימים אחרים. מכיוון שהם רק מאמינים, הם עדיין חיים בתפיסת מציאות מעוותת.
כיצד אפשר לרפא מחלת נפש ולהגיע לבריאות נפשית אמיתית?
הפתרון לכל מחלות הנפש הוא פשוט לנטוש את האמונה ולדבוק באמת. בריאות נפשית מגיעה רק כאשר האדם מבין את עצמו לעומק, יודע בדיוק מה הוא מרגיש ולמה, מה הוא רוצה ולמה, ולא מאמין בשום הנחה או פירוש שאינם מבוססים על ידיעה ברורה. גם כשאנשים חושבים שהם יודעים מה קרה להם אתמול או מתכננים למחר, זו עדיין אמונה. הזיכרון או התכנון הם אינטראקציה עם מחשבות בלבד, והאדם מאמין לתפיסת הזמן והמרחב שלו למרות שאין ודאות מוחלטת בכך.
אליעד מצטט את רבי נחמן שאמר, שרק מי שאין לו אף טיפת אמונה יכול להיות מנהיג אמיתי ולייעץ לאחרים. מנהיג אמיתי הוא אדם שהגיע להבנה שלמה, נטולת ספקות או אמונות שקריות. כל אדם, אם הוא רוצה להגיע לבריאות נפשית מלאה ואמיתית, חייב לשאוף לבטל את האמונה מליבו ולהגיע להבנה מוחלטת של האמת.
מהי הדרך להגיע להבנת אמת מוחלטת?
כדי להגיע לאמת המוחלטת, האדם חייב ללכת אחרי האמת הסובייקטיבית שלו עד הסוף. אם אדם ינסה לחיות לפי האמת שלו, אפילו אם היא עדיין סובייקטיבית ומבוססת על אמונה, הוא בסופו של דבר יגיע לאמת אובייקטיבית. האמת האובייקטיבית היא היחידה שבאמת קיימת, והדרך אליה עוברת דווקא דרך בירור האמת הסובייקטיבית של כל אדם. כאשר האדם משתמש בשכלו ובודק באופן ביקורתי כל אמונה, הוא משתחרר מהאשליות ומגיע להבנה אמיתית של המציאות.
אליעד מדגיש שכל עוד האדם נשען על אמונה, הוא עדיין שבוי בשקר. גם אם אדם מאמין במשהו "טוב", הוא עדיין חי בשקר. כדי להיות חופשי לגמרי, האדם חייב לא להאמין לשום דבר בכלל, אפילו לא אם אלוהים עצמו ידבר אליו. עליו לבדוק הכל בשכל, ללא שום אמונה.
לסיכום, השחרור המוחלט מכל מחלות הנפש, מכל סוג של הפרעה נפשית או סבל נפשי, מגיע רק מהשמדת האמונה לחלוטין, תוך דבקות באמת אובייקטיבית והבנה וודאית של המציאות.
- מה השורש של מחלת נפש?
- האם אמונה גורמת לדיכאון?
- איך להגיע לאמת מוחלטת?
- מה ההבדל בין אמונה להבנה?
- כיצד להשתחרר מחרדות ופחדים?
- מהי בריאות נפשית אמיתית?
- האם הדת מבוססת על אמונה שקרית?